Rot-avdrag

Renovera för halva priset

Har ni länge gått och närt med drömmar om att renovera huset, kanske bygga om eller bygga till? Kanske är fönstren gamla och i behov av byte, eller så är det fasaden som känns vissen? Helt nya hus ger en annorlunda känsla än gamla, och gamla hus behöver rustas upp med jämna mellanrum.

Byggjobb och renoveringar kostar som bekant en hel del, men sedan några år tillbaka finns det subventioner att få från staten när man vill bygga om, bygga till eller renovera. Denna subvention kallas för ROT-avdrag och är tillgänglig för alla som äger egendom. Man kan högst motta 50 000 kronor per person och år och denna summa motsvarar då hälften avens egna utgifter. Arbetet måste alltså uppgå till minst 100 000 kronor för att man ska få 50 000 kronor i ROT-avdrag.

Ett avdrag per ägare

ROT-avdraget gäller varje person i hushållet, så står det två ägare på kontraktet så har varje ägare rätt till sitt eget ROT-avdrag, vilket gör att man tillsammans kan ansöka om 100 000 kronor när man vill renovera hemma. Genom att själv lägga 100 000 och sedan få 100 000 i avdrag från staten så får man 200 000 kronor att renovera för, det räcker faktiskt till ganska mycket. Detta avdrag går att få beviljat en gång om året, så när årets renovation är klart så är det bara att vänta på nästa år, för att upprepa processen och renovera vidare på någon annan del av huset.

Vi på Petersbygg utanför Hässleholm hjälper dig med din ansökan om ROT-avdrag. Notera att det endast är arbetskostnaderna som ingår i avdraget och att kostnader för byggmaterialen helt bekostas av ägarna.